Huurprijs verhogen
Het huurrecht regelt de mogelijkheden en gevolgen ten aanzien van een huurovereenkomst. Een huurovereenkomst is een overeenkomst, waarbij de verhuurder een zaak in gebruik geeft aan de huurder. Bijvoorbeeld een woonruimte. De huurder moet dan een tegenprestatie leveren. Meestal het maandelijks betalen van een geldsom.
Hulp nodig bij het verhogen van de huurprijs?
De huurprijs van een woonruimte mag jaarlijks worden verhoogd. Hiervoor gelden regels. Bij een woonruimte is het mogelijk om de hoogte van de huurprijs te laten toetsen bij de huurcommissie. Dit kan binnen zes maanden na aanvang van de huurovereenkomst.
Bij een bedrijfsruimte is het verhogen van de huurprijs lastiger. De hoogte van de huurprijs kan pas na grofweg vijf jaren worden aangepast. Bij een winkelruimte geldt een ingewikkelde procedure. Je mag pas naar de rechter als je samen met de andere partij een deskundige hebt aangewezen. Die deskundige gaat dan de redelijkheid van de huurverhoging of -verlaging beoordelen. Ons advies: overleg tijdig met een specialist.
Bij overige bedrijfsruimte (kantoren, fabrieken) is er veel contractvrijheid. Check jouw huurovereenkomst om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Vaak helpt om te onderhandelen met de andere partij. Soms is het zinvol om de huurovereenkomst op te zeggen. Hiermee kan je een situatie creëren, waarin nader overleg over een nieuw huurcontract hand in hand gaat met een aangepaste huurprijs. Ook hier geldt: overleg tijdig met een specialist.
Stappenplan
- Overleg met een specialist: Moet de huurprijs worden aangepast? En zo ja, wanneer?
- Overleg met de andere partij.
- De stap naar de rechter om de voorgestelde huurprijs te laten vaststellen.
Huurverhogingsbeding in strijd met consumentenrecht?
In het Nederlandse recht zie je steeds vaker de invloed van Europees recht. De huurder van een woonruimte is een consument. De consument wordt beschermd op basis van de Europese Richtlijn Oneerlijke Bedingen. Een prijswijziging mag volgens deze richtlijn niet nadelig zijn voor de huurder.
Een huurprijsverhogingsbeding is een bepaling in een huurovereenkomst. Daarmee kan de verhuurder een huurverhoging berekenen. Het beding kan in strijd zijn met het Europees recht. Bijvoorbeeld als het beding niet in duidelijke en begrijpelijke bewoordingen is opgeschreven. Een voorbeeld uit de praktijk: een beding waar in staat dat de verhuurder de bevoegdheid heeft om bovenop de consumentenprijsindex nog maximaal 5% jaarlijks te verhogen. Dit huurverhogingsbeding is in strijd met het Europees recht. De sanctie die hierop vanuit Brussel wordt gesteld is fors. Het beding wordt helemaal uit de huurovereenkomst gehaald.
We zien vaak dat verhuurders zelf sleutelen aan huurovereenkomst en een huurprijsverhogingsbeding opnemen die niet volstaat. Ons advies: zorg ervoor dat je de het beding goed formuleert. Bij een matige formulering kunnen de gevolgen voor verhuurders zeer ernstig zijn.