Opstellen en controleren huurovereenkomst

Het huurrecht regelt de mogelijkheden en gevolgen ten aanzien van een huurovereenkomst. Een huurovereenkomst is een overeenkomst, waarbij de verhuurder een zaak in gebruik geeft aan de huurder. Bijvoorbeeld een woonruimte. De huurder moet dan een tegenprestatie leveren. Meestal het maandelijks betalen van een geldsom.

Hulp nodig bij het opstellen en controleren van een huurovereenkomst?

Stel een kennis heeft nog wel een voorbeeld huurovereenkomst, die jij kan overnemen. Ons advies: doet dat niet. Overleg altijd even met een specialist. Een huurovereenkomst wordt juist gesloten voor het geval dingen niet zo lopen als gedacht. Dat kan zowel voor de verhuurder als voor de huurder gelden.

Stappenplan

  • Overleg met een specialist: welk huurregime is van toepassing?
  • Welke afspraken wil je vastleggen? En welke termijnen?
  • Is er de mogelijkheid om afwijkende afspraken te maken? En zo ja, hoe leg je deze goed vast?
  • Mag de huurder na een bepaalde tijd voor onbepaalde tijd huren?
  • Wat doe je met een koopoptie?

Welke soorten huurrecht zijn er?

De wetgever heeft algemene regels opgesteld. De regels gelden voor iedere huurovereenkomst. Dit is regelend recht: partijen mogen er in hun huurovereenkomst van afwijken.

Een eerste onderscheid is de huur van roerende of onroerende zaken. Roerende zaken zijn bijvoorbeeld auto’s en machines. Bij onroerende zaken wordt er een tweede onderscheid gemaakt tussen gebouwde onroerende zaken en ongebouwde onroerende zaken. Bij gebouwde onroerende zaken wordt er nog een derde onderscheid gemaakt tussen een bedrijfsruimte en een woonruimte.

Huurders van een woonruimte worden door het recht beschermd. Bij bedrijfsruimte volgt nog een vierde onderscheid.

Bedrijfsruimte in de zin van art. 7:290 BW betreft de middenstandsbedrijfsruimte. Dit is een bedrijfsruimte, die voor het publiek toegankelijk is. Denk aan winkels, supermarkten en horeca. Deze soort bedrijfsruimte is gereguleerd door de wetgever. Afwijken van de regels is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Dit kan als het in het voordeel van de huurder is of als de rechter toestemming geeft.

Overige bedrijfsruimte, ook wel 230a BW-bedrijfsruimte, is veel vrijblijvender geregeld. Hieronder vallen kantoren, garageboxen, fabrieken en sporthallen. In de huurovereenkomst kan veel meer onderling afgesproken worden. Vaak is het voor de verhuurder wel lastig om deze huurovereenkomst goed op te zeggen.

Huurovereenkomst en het energielabel

Elke eigenaar, die zijn woning wil verkopen of verhuren, dient een energielabel (ook wel genaamd: energieprestatiecertificaat of EPC) te verstrekken. Verhuurders dienen dit document ook te verstrekken aan de huurder van een woning. Doet de verhuurder dat niet, dan riskeert hij of zij een boete.

Het energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet voor studentenkamers.