Bedrijfsongeval

Je rijdt voor jouw werk. Dit kan in een auto zijn, een vorkheftruck in het magazijn, een vrachtwagen of een busje. Je bent (pakket)bezorger, postbode, thuiszorgmedewerker, in ieder geval ben jij voor jouw werk onderweg of aan het rijden. Wat als jij onder werktijd een ongeval krijgt? Wie betaalt jouw schade? Neem contact op met Lefers Advocaten. Dit is vrijblijvend en gratis.

Gratis kennismakingsgesprek

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval of arbeidsongeval is een ongeluk dat tijdens het werk plaatsvindt, waarbij een werknemer schade oploopt.

Dit kan een ongeval zijn op jouw werkplek, maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat jij een ongeval krijgt op het moment dat jij onderweg bent. Onderweg naar jouw werk, van jouw werk naar huis of een plek waar jij gaat werken. Denk aan een bouwplaats, magazijn, zorglocatie of een locatie om spullen te laden/lossen.

Voorbeelden van een bedrijfsongeval zijn: een verkeersongeval terwijl je vanaf werk naar huis rijdt, een verkeersongeval terwijl je voor jouw werk onderweg bent, je wordt aangereden door een vorkheftruck, je raakt gewond op de bouwplaats, jouw vingers raken bekneld in een machine, je valt van een ladder die niet goed was geborgd, je raakt gewond bij een verplicht bedrijfsuitje, een zwaar voorwerp valt op jouw been, je werkt in de zorg en een cliënt verwondt jou, je krijgt heet frituurvet over je heen, een collega duwt je en je valt om.

Doe jouw verhaal

Wie is er aansprakelijk?

Als jij een ongeval op jouw werk krijgt, is jouw werkgever meestal aansprakelijk. Jouw werkgever heeft een bijzondere zorgplicht ten opzichte van jou als zijn werknemer. Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een bouwplaats. Ook moet jouw werkgever zorgen voor veilige machines, apparaten en materialen waarmee jij werkt. Ook moet de werkgever zorgen voor beschermingsmiddelen. Regels maken zodat jij veilig werkt en er op toezien dat jij je aan deze regels houdt. Kortom, jouw werkgever moet er alles aan doen om te voorkomen dat jij een ongeval krijgt.

Daarnaast moet jouw werkgever verzekeringen voor jou afsluiten. Verzekeringen voor het geval jij een ongeval krijgt of een beroepsziekte. Doet jouw werkgever dit niet? Dan is hij ook hiervoor aansprakelijk.

Als jij met opzet of door bewust roekeloos te zijn jouw ongeval hebt veroorzaakt, is jouw werkgever niet aansprakelijk. Dit is ook als jouw werkgever kan bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om dit ongeval te voorkomen en dat hij niets meer had kunnen doen. Beiden zijn door jouw werkgever heel moeilijk te bewijzen. De wet beschermt de werknemer.

Doe jouw verhaal

Ik ben geen werknemer, maar krijg tijdens mijn werk een ongeval. Wie vergoedt mijn schade?

Het kan zijn dat je als zelfstandige bent ingehuurd en aan het werk bent. Of jij bent als stagiaire, uitzendkracht of vrijwilliger aan het werk. Ook dan gelden de regels hiervoor en is de ‘werkgever’ aansprakelijk voor ongevallen. Krijg jij als zzp-er op een bouw een ongeval? Dan kan jij de hoofdaannemer of de onderaannemer aansprakelijk stellen.

Doe jouw verhaal

Welke verzekeringen zijn er voor werkgevers?

Je wilt als werknemer jouw werkgever niet graag aansprakelijk stellen. Dit is een zeer grote stap. Werkgevers zijn meestal goed verzekerd tegen allerlei vormen van aansprakelijkheid. De verzekeraar regelt dan de schade met Lefers Advocaten.

Aan welke verzekeringen moet je als werkgever denken? Als jouw werknemers vaak onderweg zijn, een Wegas- of Wegam-verzekering. Denk ook aan een Wegas XL, Goed Werkgeverschapsverzekering, WerkgeverZeker-verzekering, Werknemersschadeverzekering of Aansprakelijkheidsverzekering voor Werkgevers Verkeer (AWV). Een tussenpersoon kan meer informatie hierover geven.
Ook zien we vaak dat er via een cao een ongevallenverzekering is afgesloten. Als jij een ongeval het gehad, kan je het ongeval hier melden.

Doe jouw verhaal