Beroepsziekten

Jouw werkgever hoort jou te beschermen tegen bedrijfsongevallen, maar ook tegen beroepsziekten. Denk aan een sluimerende vergiftiging, asbest, burn-out, RSI, OPS of een chroomvergiftiging.
Voor jouw werkgever gelden er regels om te voorkomen dat jij een beroepsziekte krijgt. Voor jou als slachtoffer zijn de gevolgen groot. Dit kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch. Denk aan een burn-out.

Gratis kennismakingsgesprek

Wie is er aansprakelijk voor mijn beroepsziekte?

Als jij een beroepsziekte op jouw werk oploopt, is jouw werkgever meestal aansprakelijk. Jouw werkgever heeft een bijzondere zorgplicht ten opzichte van jou als zijn werknemer. Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Ook moet jouw werkgever zorgen voor veilige machines, apparaten en materialen waarmee jij werkt. Ook moet de werkgever zorgen voor goede beschermingsmiddelen. Ook moet hij regels maken die er voor zorgen dat jij veilig werkt. En er op toezien dat jij je aan deze regels houdt. Kortom, jouw werkgever moet er alles aan doen om te voorkomen dat jij een ongeval krijgt.

Daarnaast moet jouw werkgever verzekeringen voor jou afsluiten. Verzekeringen voor het geval jij een beroepsziekte krijgt. Doet jouw werkgever dit niet? Dan is hij ook hiervoor aansprakelijk.

Als jij met opzet of door bewust roekeloos te zijn jouw beroepsziekte hebt veroorzaakt, is jouw werkgever niet aansprakelijk. Dit is ook als jouw werkgever kan bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om deze beroepsziekte te voorkomen en dat hij niets meer had kunnen doen. Beiden zijn door jouw werkgever heel moeilijk te bewijzen. De wet beschermt de werknemer.

Doe jouw verhaal

Ik heb Long Covid opgelopen op werk. Is mijn werkgever aansprakelijk?

Je moet eerst aantonen dat jij Covid hebt opgelopen op jouw werk. Jouw werkgever zal daarna moeten aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om deze coronabesmetting te voorkomen. Heeft jouw werkgever alle richtlijnen van het RIVM gevolgd? Als jouw werkgever dat gedaan heeft, zal hij niet aansprakelijk zijn voor jouw Long Covid. Heeft jouw werkgever niet alle richtlijnen opgevolgd? Heeft jouw werkgever er niet op gelet of jullie je als werknemer de beschermmiddelen gebruikten? Zijn er veel werknemers besmet? Dan kan jij jouw werkgever wel aansprakelijk stellen voor jouw Long Covid.

Doe jouw verhaal

Interview met Jan Lefers in het onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV

Jan Lefers heeft een interview gegeven aan het onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV. Dit interview gaat over de moeizame afwikkeling van letselschades door beroepsziekten. Het interview is onderdeel van een special over beroepsziekten.