Valpartijen en sportletsel
Ongevallen in de privésfeer. Vaak denk je dat het domme pech is en je zelf voor de kosten moet opdraaien. Dit is niet altijd zo. Bij twijfel: overleg eens met Lefers Advocaten of er toch geen mogelijkheden zijn om verhaal te halen.
Ik ben gevallen op straat. Wie is er aansprakelijk?
Gevallen door een losliggende tegel, een paaltje waar je tegenaan fietst of een gat in de weg. Kan je dan jouw schade verhalen? Bij een gekneusde pols heb je even last. Maar wat als je iets gebroken hebt? Wat als je niet meer kan werken?
Voor de wegen en stoepen is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente moet zorgen dat de wegen en de stoepen veilig zijn en onderhouden worden. Als de gemeente dat niet doet, kan zij aansprakelijk zijn. Je kunt je daar niet helemaal achter verschuilen. Jij moet als fietser of voetganger wel oplettend en voorzichtig zijn.
De gemeente moet met borden waarschuwen voor gevaarlijke situaties of wegwerkzaamheden. Waarschuwen alleen is vaak niet genoeg. Rechters hebben meerdere keren bepaald dat een gemeente toch een schadevergoeding moet betalen. Dat terwijl er wel gewaarschuwd was.
Doe jouw verhaalIk heb letsel opgelopen tijdens het sporten. Kan ik mijn schade verhalen?
Met sporten of spelsituaties gelden er andere regels. Als jij iemand op straat onderuit schopt, mag dit niet. Als jij iemand op het voetbalveld onderuit schopt, ligt dit anders. Als je sport of aan een spel meedoet, weet je dat je gewond kan raken.
De vraag is wat binnen de sport en het spel wel en niet mag. Hier is niet één antwoord op te geven. Het ligt aan de situatie en de sport of het spel. Ben je gewond geraakt tijdens het sporten, spel of sportwedstrijd? Neem contact op met Lefers Advocaten en vertel jouw verhaal. Wij geven jouw advies. Is er in jouw geval verhaal mogelijk van de door jou geleden schade.
Was jij toeschouwer en ben jij gewond geraakt? In zo’n geval gelden er weer strengere regels. Wij leggen het jou graag uit.
Doe jouw verhaalIk heb een ski-ongeval gehad. Wat nu?
Het belangrijkste is dat je een goede reiskostenverzekering hebt. Kijk ook goed wat je ziektekostenverzekering wel of niet dekt. Neem je internationale zorgpas mee op skivakantie.
Wist jij dat er ook op de piste ‘verkeersregels’ gelden? Regels over hoe je je over een piste moet voortbewegen en wat te doen bij ongelukken. Algemene tip: google eens op FIS-regels (Fédération International de Ski) en lees die regels goed door.
Heb je een ongeval op de piste? Vraag de veroorzaker van het ongeval om zijn/haar naam, contactgegevens, de naam van zijn/haar aansprakelijkheidsverzekeraar en het polisnummer. Als het kan, maak goede foto’s van de situatie en toestand van de piste. Schrijf voor jezelf op wat de weersomstandigheden zijn (zonnig/bewolkt). Maak een duidelijke situatieschets van de gebeurtenis. Noteer ook de namen en contactgegevens van getuigen. Vraag of zij op papier willen zetten wat zij gezien hebben. Ben jij ernstig gewond? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Vraag om een kopie van de aangifte.
Doe jouw verhaal