Bent u als ondernemer goed verzekerd?

15 mei 2023

Een voorbeeld uit onze letselschadepraktijk. U bent zzp-er en wordt door een aannemer ingehuurd om werkzaamheden te verrichten op een bouw. De hoofdaannemer verplaatst ongemerkt de ladder, maar zet deze niet stabiel terug. Als u op de ladder stapt, glijdt deze onder u weg. Door uw letsel kunt u voorlopig niet werken en heeft u geen inkomen meer. Hoe krijgt u uw schade vergoed?

De hoofdaannemer is aansprakelijk voor de schade die u lijdt. Nu heeft deze aannemer geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zodat hij uw schade zelf moet betalen. Wat als de aannemer niet de financiële middelen heeft om dit uit eigen portemonnee te betalen?

Als u als zzp-er een AOV-verzekering heeft afgesloten, kunt u hierop terugvallen. Vaak zien wij dat op deze verzekering bezuinigd wordt, omdat de premie hoog is. Daardoor is de AOV-uitkering te laag om alle schade te dekken en heeft u door de wachttijd de eerste maanden geen inkomen.

Ondernemers zijn dus niet altijd goed verzekerd. Vaak wordt gedacht dat een  bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering alleen nodig is, als je personeel in dienst hebt. Vergeten wordt dat er vaak andere zzp-ers of aannemers worden ingeschakeld om samen te werken. Het is dus belangrijk om zelf een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar ook dat uw opdrachtgever deze heeft! U kunt tijdelijk uitgeschakeld zijn door het ongeval, maar dit kan ook blijvend zijn. Wat als u uw onderneming door het ongeval niet kunt voortzetten?

Als u in uw auto rijdt en er overkomt u een ongeval waar een andere voor verantwoordelijk is, kunt u uw schade verhalen op de verplichte WAM-verzekering. Dus als u in de bedrijfsbus op pad bent naar de bouw bent u verzekerd, maar u bent niet automatisch verzekerd als er iets op de bouw gebeurt.

In onze casus had de hoofdaannemer als veroorzaker van het ongeval geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zoals vaak in de bouw, was onze cliënt door een andere aannemer ingehuurd. Gelukkig had deze onderaannemer deze verzekering wel, zodat zijn letselschade via deze verzekering vergoed wordt.

Het is dus belangrijk om zelf een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar ook vooraf te weten of uw opdrachtgever een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Neem de tijd om uw verzekeringspakket eens goed door te laten lichten door een deskundige tussenpersoon. Deze kan u adviseren of u toch nog beter verzekerd moet worden.

Heeft u hulp nodig bij het verhalen van uw letselschade bij een ongeval? Neem contact op met de specialisten van Lefers Advocaten. Een eerste oriënterende gesprek is altijd gratis. U kunt ons bereiken via info@lefers-advocaten.nl of telefonisch via 0545 725 925. Kijk ook op onze website www.lefers-advocaten.nl hoe wij mensen ontzorgen.

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers