Schuldloze derde kan makkelijker zijn schade verhalen

24 januari 2017

Stel u zit als passagier in een auto of op een bromfiets, die betrokken raakt bij een verkeersongeval. U lijdt schade, maar het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Kunt u dan uw schade toch verhalen?

Het antwoord is simpel: ja, als u geen schuld heeft, kunt u uw schade verhalen op de betreffende verzekeraars. De eerst aangesproken verzekeraar moet dan de schade regelen en moet dan zelf uitzoeken of hij deze schade kan verhalen op een andere verzekeraar. Ook als dat niet lijkt te lukken, is zo’n verzekeraar verplicht om de schade te dragen.

Verzekeraars in Nederland hebben hierover afspraken gemaakt: de zogenaamde Schuldloze Derden-Regeling. De naam zegt het al: een derde die geen schuld treft aan een ongeluk en die in/op één van de betrokken voertuigen als passagier zit, krijgt zijn schade vergoed.

Voorbeeld

Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor de volgende situatie: mevrouw Boom zit bij haar man in de auto. De heer Boom verleent met zijn auto geen voorrang aan een voor hem van rechts komende auto, die bestuurd wordt door de heer Smit. Er ontstaat een botsing en de heer en mevrouw Boom raken allebei gewond.

Mevrouw Boom is een schuldloze derde. Zij kan zowel de WAM-verzekeraar van haar eigen auto aanspreken als de WAM-verzekeraar van de auto van de heer Smit.

Deze regeling bestond al voor schuldloze derden: het moest dan gaan om een persoon met schade als gevolg van een schadegeval, waarbij naast hem nog minimaal twee (of meer) partijen betrokken waren. De regeling geldt ook voor situaties buiten het verkeer. Voorwaarde is ook dan dat er minimaal twee andere partijen naast het slachtoffer bij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een fietser ten val komt door een voetbal, afgeschoten door meerdere jongens die op een drukke straat voetballen.

Uitbreiding

Vanaf 1 april 2017 wordt deze regeling uitgebreid: hij geldt nu ook voor schuldloze in- of opzittenden. In zo’n geval is er geen tweede motorvoertuig meer nodig bij een ongeval. Elke passagier van een auto of motorfiets/bromfiets, niet zijnde de bestuurder, kan vanaf 1 april 2017 zijn schade claimen bij de WAM-verzekeraar van het voertuig waar hij in/op zat. Voorwaarde blijft wel dat hem geen verwijt te maken valt van het ongeval, maar dat is meestal geen probleem.

En in ons voorbeeld was ook de heer Boom gewond geraakt. Hij geldt niet als schuldloze derde. Maar als hij op zijn autoverzekering ook een Schade Verzekering Inzittenden (SVI-verzekering) heeft afgesloten, kan ook hij zijn schade verhalen op de betreffende autoverzekeraar.

Bij dit alles geldt: ook als u denkt dat u uw schade zelf moet dragen, kan het lonend zijn om gratis deskundig advies in te winnen bij een letselschadeadvocaat, die lid is van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).

Jan Lefers is letselschadeadvocaat. Voor een gratis eerste advies kunt u contact met hem opnemen via jan@lefers-advocaten.nl of bel: 0545 – 725 925.

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers