Gewonde inzittenden, overstekend wild en schuldloze derden

7 december 2021

Stel, u zit in de auto met uw partner. Hij rijdt. Helaas voor u beiden ziet hij te laat dat er een file staat en u krijgt een ongeval. U loopt allebei letselschade op. Wat nu?

Omdat u een gewonde inzittende bent, kunt u uw schade verhalen op de verzekering van de auto waarin u meereed. Dat kan ook, als het uw eigen auto is en de chauffeur de verkeersfout maakte. Veel mensen denken dan, dat verhaal van schade niet mogelijk is. Dat is onjuist.

Inzittenden

Uw partner kan zijn schade (omdat hij rijdt) niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar. Hij is immers zelf aansprakelijk voor het ongeval. Maar: als er een SchadeVerzekering Inzittenden (SVI) is afgesloten, kan hij zijn schade op die polis verhalen alsof die verzekeraar aansprakelijk is.

Dit geldt ook voor situaties, waarin u samen op een motor of op een bromfiets zit. Uw partner moet dan een SchadeVerzekering Opzittenden (SVO) hebben afgesloten. Dan kan hij ook in die situatie zijn schade verhalen.

Wild

Zo’n SVI/SVO is ook belangrijk bij bijvoorbeeld eenzijdige ongevallen. De laatste tijd is veel in het nieuws dat er meer wild is en dat er daardoor meer risico is op aanrijdingen met wild. De letselschade die u daarbij (vooral als motorrijder) kunt oplopen, kan behoorlijk groot zijn. Daarom is het belangrijk (zeker in deze periode) een dergelijke verzekering af te sluiten.

Schuldloze derden

Verzekeraars hebben afspraken gemaakt over de afwikkeling van letselschades waarbij meer dan twee motorvoertuigen zijn betrokken. Dit is de Schuldloze Derdenregeling. Denk bijvoorbeeld aan kettingbotsingen. Er kan dan een situatie ontstaan dat alle partijen naar elkaar gaan wijzen als veroorzaker van het ongeval. Op basis van de Schuldloze Derdenregeling zijn er dan regels dat een schuldloze derde (inzittende) zijn of haar schade kan verhalen op één van de bij dit ongeval betrokken verzekeraars. Ook de bestuurder profiteert hier onder omstandigheden van.

Gratis advies

In onze praktijk zien wij vaak, dat zo’n letselschade niet goed van de grond komt, omdat het slachtoffer ten onrechte denkt dat de schade niet te verhalen is. Het is dus altijd verstandig om hierover overleg te plegen met uw tussenpersoon en samen goed te kijken naar de polis. Mocht u geen tussenpersoon hebben en twijfelen of u recht heeft op een schadevergoeding, dan adviseren wij u om tijdig juridisch advies in te winnen bij een letselschade advocaat die lid is van de LSA (de Vereniging van Letselschade Advocaten). Een eerste consult bij een LSA-advocaat is altijd gratis en verplicht u tot niets, maar maakt veel duidelijk.

Bij Lefers Advocaten kunt u terecht met uw vragen over letselschade en aansprakelijkheid. Onze letselschade advocaten staan u graag te woord. Neem contact op via info@lefers-advocaten.nl of via 0545-725 925.

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers