Ontharen via laseren: pijnloos en veilig?

3 maart 2020

Ontharen door middel van lasers wordt steeds populairder, maar wat nou als jij schade ondervindt na een behandeling? Heb je recht op een vergoeding van jouw schade?

Klachten over laseren
Al in 2009 zond Radar een uitzending uit over het ontharen met een laser. Daarin werd aangegeven dat consumenten te weinig worden gewezen op de risico’s van het ontharen met een laser. Je hebt geen diploma nodig om te mogen laseren: iedereen mag het doen. Hierover werden kamervragen gesteld door Halbe Zijlstra aan de minister van Volksgezondheid. In 2015[1] schreef Radar in een artikel op haar website dat het RIVM adviseert dat schoonheidsspecialisten een opleiding moeten volgen van een hoger niveau. Vervolgens werd in 2017 nogmaals duidelijk welke complicaties er na laserbehandelingen kunnen ontstaan: ernstige brandwonden met blijvende littekens als gevolg. Er volgde een nieuw onderzoek. Uit dat onderzoek van het RIVM kwam naar voren dat alle huidbehandelingen met lasers kunnen leiden tot complicaties[2]. Hoewel op veel websites van schoonheidsspecialisten wordt vermeld dat een behandeling pijnloos en veilig is, blijkt het in de praktijk nog wel eens mis te gaan met ernstig letsel tot gevolg.

Tot op de dag van vandaag is laseren nog steeds geen beschermde handeling en mag iedereen ontharen met een laser. Inmiddels is er een wetswijziging voorgesteld waardoor een schoonheidsspecialist de laserbehandelingen alleen nog maar mag uitvoeren onder verantwoordelijkheid van een bevoegde en aansprakelijke behandelaar. Wanneer de wetswijzing ingaat is nog onbekend.

Tips voor de schoonheidsspecialist
De schoonheidsspecialist is verantwoordelijk voor een goede afloop van de behandeling. Veel consumenten richten zich na het ontstaan van brandwonden tot de geschillencommissie of tot de rechter. De schoonheidsspecialist wordt aansprakelijk gehouden en dient dan ook alle schade te vergoeden. Een advies aan de schoonheidsspecialist is om zich goed te verzekeren. Denk hierbij aan een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Helaas blijkt vaak dat deze niet is afgesloten en dan dient de kliniek of de schoonheidsspecialist zelf op te draaien voor de schade. Dit kan aardig oplopen in de kosten. Een consument kan bijvoorbeeld besluiten een cosmetische ingreep te ondergaan om de littekens te laten verwijderen. Ook kan de consument vragen om de kosten van de behandelingen terug te betalen, omdat die immers tot blijvende schade hebben geleid.

Tips voor het slachtoffer
Maak als slachtoffer direct foto’s van de blaren en roodheid die zijn ontstaan na een laserbehandeling. Maak elke dag foto’s en laat de kliniek zo snel mogelijk per e-mail weten dat er blaren en roodheid zijn ontstaan. De schoonheidsspecialiste kan een zalf aanraden, maar wend je voor de zekerheid ook tot je eigen huisarts. De brandwonden kunnen zelfs oplopen tot tweedegraadsbrandwonden en deze dienen dan door een arts behandeld te worden. Houd daarnaast goed bij welke kosten je maakt door de brandwonden. Herstel kan afhankelijk van de ernst van de brandwonden maanden tot jaren duren.

De wet bepaalt dat bij letselschade de kosten voor een advocaat vergoed moeten worden door de aansprakelijke partij. Mocht u er dus met de schoonheidsspecialist niet uitkomen, vraag dan om hulp van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Bij Lefers Advocaten werken gespecialiseerde letselschadeadvocaten die u kunnen adviseren over uw schade. Bel naar 0545 725925 of e-mail naar: info@lefers-advocaten.nl.

[1] https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/laserontharen/

[2] https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/laserbehandeling-is-medische-ingreep/

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers