Aangereden door een buitenlands motorvoertuig: een praktijkvoorbeeld

20 maart 2017

Je rijdt met je racefiets op een fietspad in de mooie Achterhoek. Plotseling word je aangereden door een links afslaande Roemeense vrachtwagen. Gewond en versuft word je naar het ziekenhuis gebracht, waar je aan je gebroken been wordt geopereerd. Je kunt niet werken, je kunt je tuin niet onderhouden en je vakantie valt in duigen. Daarnaast zit je met veel medische kosten, waaronder je eigen risico. Je hebt hulp nodig in de huishouding. Hoe verhaal je die schade? Want die vrachtwagen is al weer doorgereden naar Roemenië en je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Bij een ongeluk in Nederland geldt in principe het Nederlandse recht. In Nederland is het zo geregeld dat je recht hebt op bijstand door een belangenbehartiger. De kosten buiten rechte van zo’n belangenbehartiger zijn voor rekening van de aansprakelijke verzekeraar. Het is verstandig om daarvoor een letselschadeadvocaat in de arm te nemen die lid is van de LSA (Vereniging van Letselschade Advocaten). Dit zijn specialisten, die precies weten wat ze moeten doen en die ook kunnen (dreigen met) procederen, als dat nodig is.

Er is Europese regelgeving gemaakt dat je voor het regelen van je schade een vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar in Nederland kunt aanspreken. Alle verzekeraars in de Europese Unie hebben een vertegenwoordiger in Nederland aangewezen. Voor bijvoorbeeld Allianz in Duitsland is dat de Nederlandse Allianz in Rotterdam.

Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars heeft een site, waarop je kunt nakijken met welke vertegenwoordiger je de schade kunt regelen.

Het regelen van zo’n schade heeft vaak wel wat voeten in de aarde. Zo is lang niet meteen duidelijk bij welke buitenlandse verzekeraar het betreffende motorvoertuig verzekerd is. Goede bijstand van een deskundige letselschadeadvocaat is dan nodig. Het enige dat je moet weten is het kenteken van die vrachtwagen. Jouw letselschadeadvocaat kan dat voor jou opvragen via de politie.

De ervaring leert dat een buitenlandse verzekeraar nog wel eens langzaam reageert en niet veel zin heeft in een dure letselschadezaak. Vaak wordt dan niet of slecht gereageerd.

Europees is geregeld dat je eventueel tegen die vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar kunt procederen. Er zijn helaas gevallen bekend waarin zo’n procedure nodig was, om de aansprakelijkheid geregeld te krijgen en om een goede schadevergoeding voor het slachtoffer te krijgen.

Het verhaal van de fietser is recent goed geregeld door mijn kantoor. De verantwoordelijke verzekeraar in Roemenië is opgespoord en de Nederlandse vertegenwoordiger is aangeschreven. Deze heeft de aansprakelijkheid erkend voor de Roemeense verzekeraar en de schade van de fietser volledig vergoed.

Jan Lefers is letselschadeadvocaat. Voor een gratis eerste advies kunt u contact met hem opnemen via jan@lefers-advocaten.nl of bel: 0545 – 725 925.

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers