Ski-ongevallen: tips over wat te doen

6 maart 2016

Ski-ongevallen: tips over wat te doen

In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op wintersport. Onbezorgd plezier op de piste. Maar wat nu als er iets mis gaat en je letselschade oploopt?

Realiseer je allereerst dat een goede reiskostenverzekering onontbeerlijk is. Kijk ook goed wat je ziektekostenverzekering wel of niet dekt. Zorg ervoor dat je je internationale zorgpas bij je hebt.

Veel mensen weten niet dat er duidelijke “verkeersregels” zijn over hoe om je je over een piste moet voortbewegen en wat te doen bij ongelukken. Algemene tip: google eens op FIS-regels (Fédération International de Ski) en lees die regels goed door!

Mocht je toch een ongeval overkomen op de piste, dan gelden wel een paar concrete tips om je bewijspositie beter te maken:

  • Noteer de namen en telefoonnummers van mensen, die het ongeval hebben zien gebeuren;
  • Vraag die mensen om een schriftelijke verklaring over wat zij hebben gezien: dit kan later van belang zijn;
  • Vraag de naam van de aansprakelijkheidsverzekeraar, waar de veroorzaker is verzekerd en noteer indien mogelijk ook het polisnummer;
  • Check of er mensen zijn geweest die bijvoorbeeld met een actioncam wat hebben gefilmd en noteer ook hun namen en telefoonnummers;
  • Check of mensen in een skilift die over de plek van het ongeval ging, iets hebben gezien;
  • Doe bij ernstig letsel altijd aangifte van het ongeval bij de politie en vraag om een kopie van je eigen aangifte en bij voorkeur ook van de verklaring van de veroorzaker;
  • Maak goede foto’s van de toestand van de piste, noteer de weersomstandigheden (zonnig/bewolkt) en maak een duidelijke situatieschets van de gebeurtenis;
  • Vraag ook de veroorzaker van het ongeval om zo’n situatieschets voor jou te maken en zorg dat de veroorzaker die ondertekent.

De schade kan fors zijn, zeker voor zelfstandig ondernemers die bijvoorbeeld door armletsel een tijd niet kunnen werken.

Voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen, maar mocht je een ongeval hebben gehad, dan kan Jan Lefers jou wellicht toch helpen om (mede met behulp van deze tips) jouw schade te verhalen. De kosten hiervan kun je ook claimen als schadevergoeding.

Iedereen veel skiplezier!

Jan Lefers van Lefers Advocaten is gespecialiseerd in aansprakelijkheid en lid van de Vereniging van Letselschadeadvocaten.

 

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers