De meerwaarde van een letselschadeadvocaat

23 januari 2023

In deze column een voorbeeld uit onze letselschadepraktijk. Onze cliënte was na het sporten samen met haar vriendin op de fiets op weg naar huis. Zij fietsten achter elkaar aan, waarbij de voorop fietsende vriendin onverwacht tussen een paar paaltjes door rechtsaf sloeg om een stukje af te snijden. Een botsing volgde en onze cliënte kwam lelijk ten val.

Er werd een melding gedaan bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de betreffende vriendin. Deze verzekeraar stelde zich op het standpunt dat onze cliënte een verkeersfout maakte door te weinig afstand te houden en dat hierdoor de botsing ontstond. De fout van onze cliënte zou volgens de verzekeraar zwaarder wegen dan de fout die haar vriendin maakte, bestaande uit het niet aangeven dat zij wilde afslaan. De verzekeraar was bereid 25% van de schade van onze cliënte te vergoeden.

Vervelend voor onze cliënte: haar schade is aanzienlijk. Voor haar voelde het extra vervelend, omdat zij het gevoel had haar vriendin persoonlijk aansprakelijk te moeten stellen. Wij haalden het persoonlijke aspect eruit en gingen met de verzekeraar in discussie.

De verzekeraar stelde dat de botsing voor een groot gedeelte eigen schuld was van onze cliënte, zij had afstand moeten houden en bedacht zijn op onverwachte situaties.

Met onderbouwing op grond van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en (onder andere) een situatieschets konden wij de verzekeraar duidelijk maken hoe het ongeval was ontstaan. Door geen richting aan te geven en bovendien ook nog van de openbare weg af te wijken ontstond een situatie waarop onze cliënte niet kon anticiperen. Onze cliënte maakte dus geen fout die een lager vergoedingspercentage zou kunnen rechtvaardigen.

Als advocaat hadden wij een extra pressiemiddel: wij gaven de verzekeraar aan dat we deze discussie bij de rechter in deelgeschil wilden voorleggen, mochten we niet uit deze kwestie komen. Een deelgeschil is een speciale procedure, die bijna altijd op kosten van de verzekeraar kan worden gevoerd. Hierbij vragen partijen de rechter om uitspraak te doen in één enkel aspect van een zaak. Dit zorgt vaak voor een doorbraak in een vastlopende discussie.

Uiteindelijk heeft de verzekeraar aangegeven dat onze cliënte inderdaad niets te verwijten viel en dat zij 100% van haar schade vergoed krijgt. Met cliënte gaat het overigens goed, de vriendschap is nog intact.

Meer weten wat Lefers Advocaten voor u kan betekenen? Onze bijstand kost u meestal niets. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@lefers-advocaten.nl of via 0545 725 925.

Actueel - In de pers
Actueel - In de pers
Actueel - In de pers